Μελισσοκομία

Στη μελισσοκομεία οι ΕΜ χρησιμοποιούνται πρωτίστως προληπτικά για την ενίσχυση των μελισσών. Οι ενεργοί μικροοργανισμοί οι οποίοι περιέχουν βακτήρια του γαλακτικού οξέως αποτελούν μια πιο βιοτική τροφή για τις μέλισσες και βοηθούν στη διατήρηση καλής χλωρίδας στο γαστρεντερικό σύστημα της μέλισσας αντιμετωπίζοντας πιο άμεσα τις ασθένειες.

Αυτός είναι ο ένας τρόπος με τον οποίο δρουν στο μελίσσι οι ΕΜ μέσω της προσθήκης τους από το μελισσοκόμο στην τροφή των μελισσών και τη διάχυσή τους με την τροφάλλαξη (μεταφορά τροφής ή άλλων υγρών και μεταξύ μελών μιας αποικίας από στόμα σε στόμα ή από τον πρωκτό στο στόμα) σε όλο το σμήνος.

Ο δεύτερος τρόπος που στηρίζουν την υγεία των μελισσών είναι η απευθείας απολυμαντική δράση τους στο εσωτερικό της κυψέλης, καθώς το όξινο ph των ΕΜ, τα βακτήρια του γαλακτικού οξέως και τα οργανικά οξέα που περιέχουν, καταπολεμούν τα σπόρια της nosema apis, nosema ceramanae, αμερικανικής σηψηγονίας και τις βλαστικές μορφές της ευρωπαϊκής σηψηγονίας με τον ψεκασμό τους σε κυψέλες, κερήθρες, πλαίσια και εξοπλισμό.

Μπορούμε να έχουμε με τους παρακάτω τρόπους χρήσεις και δοσολογίες:

Τοποθετούμε ένα δοχείο με 10 lt νερό κοντά στην κυψέλη στο οποίο θα έχουμε βάλει 20 ml ΕΜ1 προσθέτοντας επίσης κεραμικά για την ενεργοποίησή του. Έχουμε παρατηρήσει ότι οι μέλισσες προτιμούν αυτό το δοχείο και δεν πηγαίνουν πλέον να πιούν νερό στα κοντινά  ρυάκια. Επιπλέον, όταν παίρνουμε το μέλι από την κυψέλη αναμιγνύουμε ΕΜ1 και στη τροφή που προσθέτουμε για να αντικαταστήσουμε το μέλι..

Ψεκάζουμε την περιοχή γύρω από τις κυψέλες 2 φορές τη βδομάδα με το ΕΜ α, σε αναλογίες  1:200. Η ψεκασμένη περιοχή αναζωογονείται, τα δέντρα οι θάμνοι, τα  χορτάρια και τα διάφορα βότανα αναπτύσσονται και έτσι τα λουλούδια φέρνουν το επιθυμητό νέκταρ για στις μέλισσες.

Στην κυψέλη κάνουμε ψεκασμούς στο άνοιγμα (είσοδο - έξοδο) κάθε 9 μέρες, όπως επίσης και όταν ελέγχεται ο πληθυσμός.

Στο ξεχειμώνιασμα προσθέτουμε το ΕΜ στο ζυμάρι σε αναλογία 1:100.

Στο σιρόπι μπορούμε να προσθέτουμε βότανα όπως το χαμομήλι, τσουκνίδα, άγριο ραδίκι, βαλεριάνα προσθέτουμε το ΕΜ σε αναλογία 1:100.