Κτηνοτροφία - Πτηνοτροφία

Οι ΕΜ φροντίζουν για ένα υγιές κλίμα στον στάβλο, με την εξαφάνιση των διαδικασιών σήψης και της δυσοσμίας, καθώς και για την παραγωγή ζωοτροφών με τη διαδικασία της ζύμωσης. Ένα μεγάλο μέρος της ύλης που για την ανθρώπινη μύτη μυρίζει άσχημα, είναι φυσιολογικό περιβάλλον για τους ΕΜ.

Τι θα πετύχουμε με τους ΕΜ:

-    Μείωση της αμμωνίας

-    Μείωση του μικροβιακού φορτίου

-    Ποιότητα ζωής για την περιοχή όπου είναι εγκατεστημένη η μονάδα

-    Ποιότητα ζωής των ζώων

-    Αύξηση της αντίστασης του αμυντικού συστήματος των ζώων

-    Νοστιμότερο κρέας

-    Μεγαλύτερη δύναμη στην αναπαραγωγή

-    Περισσότερο βάρος

-    Ανώτερης ποιότητας ζωοτροφές

Για να τα πετύχουμε αυτά πρέπει να ψεκάζουμε τον στάβλο με αραιωμένο ΕΜ σε τακτά διαστήματα. Το αποτέλεσμα μπορούμε να το διαπιστώσουμε μέσα σε λίγα λεπτά!! Όταν ψεκάσουμε τη μονάδα, βλέπουμε άμεσα πόσο αρέσει στα ζώα. Προσπαθούν αν είναι δυνατόν, να έλθουν σε επαφή με αυτή τη παράξενη νεφέλη που βγαίνει από τον ψεκαστήρα. Το κλήμα (οσμές) του στάβλου βελτιώνεται αμέσως. Αυτό ανακουφίζει τα ζώα αλλά και τους εργάτες της επιχείρησης. Όταν έρχονται καινούργια χοιρίδια στη μονάδα, ψεκάζονται αμέσως με αραιωμένο ΕΜ και βλέπουμε πως ο φόβος τους μειώνεται και γίνονται πιο ήρεμα.

Επίσης ψεκάζουμε όλα τα κανάλια των αποβλήτων και έτσι λύνουμε το πρόβλημα της σήψης και της δυσοσμίας και της περιβαλλοντικής μόλυνσης. Η κοπριά που συλλέγουμε από τον στάβλο είναι πλέον απαλλαγμένη από παθογόνους οργανισμούς και μπορούμε έτσι να την εφαρμόσουμε στα φυτά χωρίς το φόβο μετάδοσης ασθενειών και υπολείμματα φαρμάκων.

Η τεχνολογία των ΕΜ εφαρμόζεται πρώτα στις μητέρες (προσθέτοντας 10% bokasi στην τροφή τους) ώστε μέσω του αμυντικού συστήματος του οργανισμού τους να μεταδοθεί στα μικρά τους.

Επίσης ψεκάζουμε την τροφή των ζώων με τους ΕΜ, έτσι ελέγχουμε σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη των μυκήτων και τοξινών στη ζωοτροφή και προστατεύουμε τα ζώα μας από τις ασθένειες που τους προκαλούν.

Κατά τη διάρκεια του ψεκασμού και αποθήκευσης της τροφής, δημιουργούνται συνθήκες ζύμωσης στο χώρο αποθήκευσης – σιλό.

Οι κτηνοτρόφοι διαπιστώνουν ότι, όταν ψεκάζονται τακτικά οι στάβλοι και όταν έχει προηγηθεί ζύμωση των ζωοτροφών με ΕΜ, επιτυγχάνουν υγιέστερα ζώα, υψηλότερη απόδοση και μεγαλύτερη ευζωία. Σε έρευνες που έχουν γίνει στην Ελβετία, και όταν καταχωρήθηκε σε αρχείο έδειξε ότι η περίπτωση των χοίρων που έτρωγαν τροφή (δημητριακά)  στην οποία έχει προηγηθεί ζύμωση με τους ΕΜ, το λεγόμενο Βοκάσι, τα ζώα ήταν σε θέση να καταναλώνουν και να αφομοιώνουν περισσότερη τροφή. Η τροφή των χοιριδίων βελτίωσε σημαντικά την υγεία τους και  τους πρόσθεσε βάρος.

Επίσης, συμπλήρωσαν τη διατροφή χοιριδίων μετά τον θηλασμό και μέχρι την ενηλικίωσή τους με το Βοκάσι, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το βάρος τους περίπου 40 κιλά, σε σύγκριση με τα άλλα ζώα που δεν έτρωγαν Βοκάσι και στην πολύ καλύτερη ποιότητα του κρέατος.

Η χρήση των ΕΜ κάνει τον κτηνίατρο σπάνιο επισκέπτη.

Στην ενσίρωση ζωοτροφών μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ΕΜα