Συνεχίζουμε κοινωνικά και το 2017

Συνεχιζουμε και το 2017 την πρωτοβουλία για την εισαγωγή της Τεχνολογίας των Ενεργών Μικροοργανισμών, στην ανάπτυξη λαχανόκηπων που δημιουργούν μαθητές, δάσκαλοι, καθηγητές και μέλη ειδικών κοινοτήτων ή ευπαθών ομάδων, υλοποιεί ο κοινωνικός συνεταιρισμός “Σπείρα Γης”, στο πλαίσιο των κοινωνικών δράσεών του.

Εμπνευσμένοι από μια πρόσφατη υποστηρικτική δράση στον σχολικό λαχανόκηπο του νηπιαγωγείου Μετοχίου Ευβοίας, τα μέλη της Σπείρας Γης αποφάσισαν να αφιερώσουν το επόμενο διάστημα σε ανάλογες δράσεις. Σχολικοί και άλλοι κοινοτικοί λαχανόκηποι που ήδη λειτουργούν ή σχεδιάζονται να λειτουργήσουν θα αποτελέσουν αντικείμενα της κοινωνικής μας προσφοράς.

“Με τη γνώση και την εμπειρία μας από τους δικούς μας λαχανόκηπους, από δημοτικούς και κοινοτικούς λαχανόκηπους και με τη χρήση των Ενεργών Μικροοργανισμών και του Ατταπουλγίτη  ξέρουμε ότι μπορούμε να βοηθήσουμε μαθητές, δασκάλους, καθηγητές και μέλη ειδικών κοινοτήτων ή ευπαθών ομάδων να αναπτύξουν τους λαχανόκηπούς τους με καταπληκτικά αποτελέσματα και πλούσιους καρπούς με έναν εντελώς βιολογικό και φιλικό για το περιβάλλον και τον άνθρωπο τρόπο” αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, μέσα από αυτή την πρωτοβουλία, τα παιδιά θα μάθουν ότι η τροφή παράλληλα με την προστασία του περιβάλλοντος , αποτελεί τη βάση για την υγεία και την σωστή ανάπτυξη τους και η παραγωγή των λαχανικών μας με φυσικό και ελεγμένο τρόπο μπορεί να είναι μια καλή αρχή για το τραπέζι τους και μια μεγάλη ελπίδα για το μέλλον.

Ενεργοί Μικροοργανισμοί, η Αρμονία στο περιβάλλον

Η Τεχνολογία των ΕΝΕΡΓΩΝ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ-ΕΜ-μπήκε σε εφαρμογή από το 1981 και είναι μια ανακάλυψη  τον Ιάπωνα καθηγητή Φυτοκομίας  Dr. Teruo Higa, ως μια εναλλακτική λύση στη χρήση χημικών ουσιών στη γεωργία και αξιοποιούνται-με επιτυχία- και σε άλλες χρήσεις.

Πρόκειται για ένα μείγμα διαφόρων ωφέλιμων μικροοργανισμών που αποτελείται κυρίως από βακτήρια γαλακτικού οξέος, μαγιά και βακτήρια φωτοσύνθεσης. Οι Ενεργοί Μικροοργανισμοί αντί να επιβαρύνουν το περιβάλλον το βοηθούν και το ισορροπούν, ενώ η χρήση τους μειώνει το κόστος παραγωγής και, παράλληλα, αυξάνει την ποσότητα και την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος.

Μάλιστα, οι αποδόσεις των καλλιεργειών σημειώνουν αύξηση έως και τρεις φορές σε σύγκριση με τις συμβατικές καλλιέργειες. Τους αποκαλούν "θαύμα της φύσης", που βρίσκει εφαρμογή από τη γεωργία και την κτηνοτροφία μέχρι τις δουλειές του σπιτιού. Δεν «σκοτώνουν» ,αλλά σταματούν την δράση και αναπαραγωγή των παθογόνων μικροοργανισμών . 

Ορισμένοι τομείς εφαρμογής των ενεργών μικροοργανισμών είναι η γεωργία, η κτηνοτροφία, η μελισσοκομία, η καθαριότητα και ο καθαρισμός των οικοσυστημάτων. Παραδείγματα χρήσης των ενεργών μικροοργανισμών συναντά κανείς στη μελισσοκομία, τη βιοδυναμική γεωργία, την καλλιέργεια κηπευτικών και οπωροκηπευτικών. Μάλιστα, οι αποδόσεις των καλλιεργειών σημειώνουν αύξηση έως και τρεις φορές σε σύγκριση με τις συμβατικές καλλιέργειες.

Ωφέλιμοι και αποτελεσματικοί, προσφέρουν έργο, υγεία και ισορροπία σε οποιαδήποτε οικοσύστημα, περιβάλλον, φυτό, ζώο αλλά και στον ίδιο τον άνθρωπο. Δουλεύουν για λογαριασμό μας, σαν αφοσιωμένοι εργάτες για να προάγουν την υγεία μας, την υγεία και την ανάπτυξη των καλλιεργειών μας, όποιες και αν είναι αυτές.

Συνεχίζουμε κοινωνικά και το 2017